sobota 30. listopadu 2013

Jo Nesbø - Švábi

V bangkockém motelu je nalezen norský velvyslanec s nožem v zádech. Při vyšetřování jsou v jeho tašce nalezeny také pedofilní porno snímky. Mrtvý muž měl blízké vazby na premiéra, a tak v Oslu propuká tichá panika. Musí se okamžitě zabránit ohromnému skandálu. Do Bangkoku je vyslán někdo, kdo bude případ vyšetřovat, ale zároveň se bude do celé věci co nejméně míchat. Volba padne na alkoholem načichlého Harryho Holea, který nasedá do letadla a rozhodně nemá v plánu plnit tuto roli. 
Po dalším těžkém období musí všechen alkohol nechat v Norsku a s vitaminem B se vydává do Thajska. Sekundovat má holohlavé a temperamentní Liz, která ho zároveň učí o praktikách a zvycích Thajců a jejich společnosti. Postupem času přichází propocený, ale neopálený Harry Hole na nové skutečnosti. Věci jsou nakonec jinak než se zdají a osobitý Nor bude muset v bangkockých ulicích nechat mnohem více sil než se na první pohled zdá.
Noční můry a tiché štrachání ve zdech provází Harryho při probdělých nocích v úchyly a pedofily přeplněném Bangkoku. Dokáže ukázat co v něm ve skutečnosti je?

Dochází mi slova chvály na Nesbøho! Ať už jde o děj jako takový nebo o napětí a neočekávané zvraty. Všechny tyto faktory zvládá Nesbø bravůrně a mistrně si pohrává s dějem i čtenářem, kterého nenechá ani na chvíli v klidu. Do toho prostředí hlavního města Thajska, které se mi moc líbilo. Lidmi a auty přeplněného, nespícího města, kam nás autor zavedl a ukázal nám 'jak to chodí'. 
Jestli mi někdo řekne, že se při četbě Nesbøho knihy nudil, rozbiji si o hlavu kytaru, která mi visí na zdi.
Já jdu na Pentagram!
Co vy četli jste nějakou knihu od Nesbøho? Baví vás?



1 komentář: