pátek 6. prosince 2013

Jo Nesbø - Pentagram

Narozeniny se povedly a kromě Švábů jsem dostal také Pentagram a Spasitele. Právě Pentagram jsem nyní dočetl a s mírným údivem musím přiznat, že to je HH kniha, kterou jsem přečetl za nejkratší čas. Něco na tom bude!

Oslo ovládla neuvěřitelná horka a to pro policii znamená špatnou zprávu - dovolené. A jelikož vrahové si přes léto prázdniny nedávají je nalezena mrtvá žena, které někdo uřízl prst a je u ní objeven drahokam ve tvaru pentagramu. Policejní ředitel musí vybrat dva policisty, kteří se případu zhostí. První volba je jednoznačně Tom Waaler. Hvězda policejního sboru. Druhý vybraný není kvůli nedostatku lidí nikdo jiný než alkoholem nasáklý Harry Hole.
Ten před čtyřmi týdny zmizel a nyní je povolán do práce. Jeho výpověď je na spadnutí a stačí poslední kapka a Harry se může se svojí práci rozloučit. Ta přijde. Jeho výpověď čeká na podepsání, ale policejní komisař bude několik týdnů chybět, a tak má Harry ještě nějaký čas na to, aby se pokusil zachránit co se dá. Když bude chtít.
I přes velký odpor musí spolupracovat s Tomem Waalerem, kterého dlouho podezříval z toho, že je zapojen do pašování zbraní a drog. To však nikdy nedokázal prokázat. Po několika dnech od první vraždy je nalezena další mrtvola. S odříznutým prstem a drahokamem ve tvaru pentagramu. Opět. Všem začíná být jasné o co tady jde. A kdo je tady specialista na sériové vrahy? Hádáte správně. V Oslu se zvyšují teploty a počet mrtvých se rozhodně nezastaví na čísle dva. Do toho všeho se náš hrdina pokouší zachránit vztah s Ráchel.
Harry bude v zapařeném Oslu pracovat s otázkami, souvislostmi, hodnotami a v neposlední řadě se svými démony. Dokáže Harry Hole zachránit vše, co ztratil?
Opravdu si myslím, že bude něco na tom, že jsem tuhle knihu přečetl nejrychleji ze všech 'holeovek'. Nesbø se držel přesně toho, co umí a zároveň vytvořil zase něco nového. Udržet čtenáře v napětí, zamotat mu hlavu a do příběhu zasadit několik překvapivých zvratů. Do toho všeho se stále perfektně vypořádává s postavou Harryho Holea. To vše plus prostředí Osla, atmosféra a aktuálnost, kterou do svých příběhů zanáší vytváří zkrátka mistrovské dílo. V pravém slova smyslu.


Příběh se mimochodem dostal i do našeho hlavního města!

Žádné komentáře:

Okomentovat