úterý 29. července 2014

Grzegorz Gortat - Potkani a vlci

Kniha Potkani a vlci nás přivádí do prostředí, kde se pohybuje patnáctiletý Henrik. Chlapec, který se považuje za pravého Poláka a jeho hlavní ikona je Adolf Hitler, je členem spolku podobně smýšlejících mladíků v polském Krakově. Ví ale vlastně, jaké postoje zastává?
Po rvačce, do které se Henrik dostane, nás autor přenese do druhé světové války, přesněji do koncentračního tábora Auschwitz II - Birkenau. Čtenáři se naskytne krutě upřímný pohled na život v koncentračním táboře, kde si nikdo nemůže být ničím jistý a kde se bojuje o každý další den.
Vysoké komíny se tyčí nad táborem, kam se hrnou transporty s Židy z celé Evropy. Těm je řečeno, že se umyjí, dostanou najíst a budou pracovat. Pak se za nimi zavřou těžké dveře a o několik chvil později začne z komínů stoupat kouř. 
Polský spisovatel Grzegorz Gortat, který získal například ocenění v soutěži IBBY Kniha roku 2006 nebo cenu Polské společnosti knižních vydavatelů, napsal silný a krutě upřímný popis života v koncentračním táboře na pozadí poutavého příběhu. V relativně krátkém díle se skrývá nejen poučení o světové válce, ale díky samotnému příběhu také zamyšlení nad hodnotami a životem jako takovým.




Žádné komentáře:

Okomentovat