úterý 22. července 2014

Jussi Adler Olsen - Washingtonský dekret

J. A. Olsena si čeští čtenáři oblíbili díky sérii knih o detektivním Oddělení Q. Dosud u nás vyšly knihy Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složa 64 a na podzim se můžeme těšit na pátý díl Marco. Nakladatelství Host nám nyní přináší další jeho dílo Washingtonský dekret, který vyšel už v roce 2006.

Bruce Jansen, všemi oblíbený politik se jednoho dne vydá na výlet do Číny, kam sebou vezme ještě několik výherců televizní soutěže. Stane se velké neštěstí, které poznamená a sváže dohromady všechny účastníky a navždy ovlivní jejich život víc, než si dokážou představit.
O několik let později vyhraje Jansen s přehledem volby a stane se americkým prezidentem. Během oslav jeho jasného vítězství se však stane další velké neštěstí. Atentát, při kterém zemře Jansenova manželka, ho naprosto změní a prezidentovo chování začíná být podivnější a podivnější. To rozběhne kolotoč šíleností, které postihnou celé USA. Prezident ruší ústavní práva amerických občanů a země se dostává do situace, kdy jsou cenzurované televize, rádia, noviny. Lidé odevzdávají zbraně a od určité doby nesmí ani vycházet z domů. Střety milicí a armády si vyžádají nespočet mrtvých. Lidé dokonce mizí a nikdo neví kam. Dokáže tohle šílenství někdo zastavit a stojí za tím vším opravdu jen Jansen?

Příběh, který se zdá být naprosto nemožný, překvapí tím, jak snadno se něco takového může stát, což také autor v knize vysvětluje. Obzvlášť v dnešní době je toto téma neuvěřitelně aktuální a Olsen se ho zhostil opravdu skvěle. Kniha je poměrně dlouhá, ale velice čtivá. Neustálé napětí drží čtenáře při smyslech a ani na chvíli vás nenechá vydechnout. Pravda je, že by se našlo určitě i několik negativ, jako například tak trochu nepříjemné sestavení jednotlivých časových úseků. Pokud jste ale už četli něco od J. A. Olsena, určitě vás takhle kniha nezklame. Olsen napsal skvělý, politický thriller, který je nejen výborně napsaný, ale také až děsivě aktuální. Oddělení Q však nečekejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat