úterý 1. dubna 2014

Jussi Adler Olsen - Složka 64

Na ostrově Sprogo byl v polovině 20. století ústav, kam byly posílány ženy. Ženy, které nebyly pro společnost přínosné, neplodily schopné děti a v neposlední řadě nebyly příliš vzdělané. Sem se dostala i Nete.
Carl Morck má společně s Asadem a Rose nový případ. Z ničeho nic objevila záhadná zmizení několika lidí během velmi krátké doby. Všichni měli ve stejný den domluvenou schůzku v Kodani. Carl a jeho tým zvětral stopu a pouští se do pátrání, které ho zavede až do vysoké politiky. Nitky totiž vedou k nové politické straně Čistý zítřek založené Curtem Wadem. Ten chce Dánsko takové jaké má podle něj být. Plné čistokrevných Dánů a nikoho jiného. V rámci Tajného boje provádí již dlouho on a jeho přívrženci sterilizace žen, které o tom mnohdy ani neví.
Až sem se oddělení Q dostane. Najde nakonec poslední pojítko mezi zmizelými? Pro všechny tři případ hodně znamená a také mu budou muset hodně obětovat. Možná víc než se zdá.
Carl se musí kromě případu také vypořádat se svým osobním životem. Ať už jde o překrásnou Monu, pubertálního syna Jespera nebo skoro exmanželku Vigu. Zároveň se opět otevřel případ, při němž přišel jeden z jeho kolegů o život a druhý zůstal ochrnutý. Dokáže to všechno Carl unést?
S každým dalším dílem jsou knihy o oddělení Q lepší a lepší a ani Složka 64 není výjimkou. Autor přidal do knihy více osobitého humoru, který mě moc potěšil, a zároveň neubral ani trochu na vážnosti. Příběh o moci, bolesti a násilí je až neuvěřitelně čtivě napsán a napětí autor zvyšuje s každou stranou. Pochopitelně se ani neubránil pro něj typické kritice společnosti. Zároveň jsem také rád za to, že jsme mohli trochu více nahlédnout do dalších prvků děje kromě hlavního případu, jako například život Rose, Asada nebo samotného Carla.
Další fantastické dílo J. A. Olsena.


Žádné komentáře:

Okomentovat