neděle 27. dubna 2014

Jorge Semprún - Psaní nebo život

Jorge Smprún (1923-2011) pochází z Madridu, ale velkou část života trávil v Paříži, kam odešla jeho rodina do exilu. Za svůj život napsal několik knih především s tématikou války, ke které se často vrací a ke které má hodně blízko. Kromě toho psal i úspěšné filmové scénáře. Patří mezi největší literární osobnosti své doby.
Kniha Psaní nebo život vypráví příběh muže, který přežil Buchenwald. Během líčení svého života se vrací především právě k tomuto místu a zároveň skáče do různých etap života po propuštění. Cestoval po celé Evropě, navštívil Španělsko, Francii, Itálii, Česko a další země. Z nich vždy popisuje něco, co tam zažil, ale myšlenky na Buchenwald ho neopouští. Píše o ženách, se kterými byl, lidech, které potkal a pocitech, které cítil.
Během vyprávění se snaží nepopisovat konkrétně to, co v Buchenwaldu viděl, ale to, co s ním tato zkušenost udělala. Polemizuje o tom, zda je schopný žít dál. Žít dál potom, co přežil a viděl smrt? Jde to?
Se svou bolestí se snaží vypořádat psaním, ale je to vlastně správně?. 
Neuvěřitelně zajímavá kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Je krátká, ale na druhou stranu místy občas trochu náročnější na čtení. Rozhodně to ale stojí za to si Psaní nebo život přečíst. Je až neuvěřitelné, jak skvěle popsal autor myšlenkové pochody hlavního hrdiny. 
Takže co? Jde žít dál poté, co člověk přežije vlastní smrt a vidí ty největší hrůzy? Co může takový člověk cítit?
Život a smrt. Paměť a zapomnění. 


Žádné komentáře:

Okomentovat