neděle 22. února 2015

Jussi Adler-Olsen - Marco

Bohatá země s jednou z nejvyšších úrovní života na světě. Stát lákající studenty z celého svět ke studiu na univerzitách a prezentující se jako jedna z nejvyspělejších zemí. Společně s úchvatnou přírodou se z Dánska stává jednoduše ráj. Až si člověk skoro říká, jestli se na této severské zemi dá najít nějaké negativum. Odpověď můžete najít v knihách Jussi Adler-Olsena, který vám ukáže Dánsko v jeho krásné, a zároveň prohnilé nahotě.
Před představením jeho poslední knihy Marco je důležité uvést ji v kontextu Olsenovy slavné série. Ta se věnuje policejnímu Oddělení Q, které má za úkol řešit staré a zapomenuté případy. Vyšetřovací tým, jehož základna se ukrývá kdesi v podzemí policejního komisařství, vede vyhořelý a sebestředný Carl Mørck. Jeho jmenování bylo nutností, jelikož po incidentu, při němž přišel o jednoho přítele a druhý skončil ochrnutý, už ho k policii zpět vzít nechtěli. Ke Carlovi se přidává také Syřan Asad. Původně z toho Mørck nadšený není, ale postupně si s Asadem padnou do oka a stává se z nich nejen výkonné, ale i vtipné duo. I přestože si rozumí, Carl postupně zjišťuje, že mu jeho kolega něco tají. Něco, co úzce souvisí s jeho pobytem v Sýrii. Tandem oddělení pak doplní také temperamentní Rose, ze které se kromě schopné pracovnice vyklube také jiná a skoro až děsivá osobnost. Společně se tento zvláštní tým vydává do minulosti po stopách starých případů, aby učinili spravedlnosti za dost. Jinak tomu není ani v knize Marco, pátém díle, který u nás vyšel na podzim minulého roku.
Patnáctiletý Marco žije ve velkém rodinném klanu, jehož bossem je samozvaný tyran Zola. Ten nutí členy pomyslné rodiny k žebrání, přičemž jim občas vypomáhá odpornými metodami. Železná ruka drží klan pohromadě, ale Marco si uvědomuje, že chce něco jiného. Touží po dánském občanství, studiu a normálním životě. Nic neudělá, dokud se nedozví, že ho Zola chce zmrzačit, aby lépe vydělával. V tu chvíli se Marcovi změní život. V pyžamu vyběhne do noci a shodou okolností se schová v lese, kde učiní hrůzný nález. Hra začíná a do honu po Marcovi se kromě Zolových lidí zapojují také gangy z Pobaltí, nebo vycvičení mladíci ze střední Afriky. Má jít za policií nebo vše řešit na vlastní pěst? Je v Kodani vůbec někdo, komu může věřit?

Ve stejné době se Oddělení Q začíná věnovat případu zmizelého úředníka, který se vydal do Kamerunu, kde měl zkontrolovat financování jakéhosi projektu na podporu domorodců. Odtud se však už nevrátil. Marcův život na útěku se jednoho dne střetne s vyšetřováním, ke kterému by právě on měl co říct. Carl a jeho tým se rozhodne Marca najít, což ale není nic jednoduchého. Daří se mu ukrývat v ulicích Kodaně, ale ví, že to nemůže dělat věčně. Na každém rohu může čekat jeden z jeho pronásledovatelů. Čas běží.
Kniha je poměrně rozsáhlá (500 stran), což ale není vůbec na obtíž. Pravdou je, že dějová linie týkající se korupce na ministerstvu je občas matoucí, nicméně čtenář si může odpočinout u příběhu Marca, který je jasný a srozumitelný. Jak už bývá u Olsena zvykem, děj rychle odbíhá a než se člověk naděje, dočítá knihu se zatajeným dechem. Velkým problémem u knižních sérií, kterému se však nelze vyhnout, jsou často opakující se prvky. Tentokrát to je například slabší jedinec v boji proti silnému nepříteli. Pravdou však zůstává, že autor se stále snaží svá díla oživovat novými nápady, a tak bych mu tuto nepatrnou kaňku odpustil. Kromě toho se také dozvídáme další zajímavé informace o záhadné Asadově minulosti, čímž bych také rád připomněl, že jestli dáte Olsenovi šanci, začněte raději prvním dílem.


Jussi Adler-Olsen se živil jako žurnalista a nakladatel. Ve svých dílech se zabývá psychickými poruchami, jelikož jeho otec byl psychiatr, a mezinárodní politikou – minulý rok u nás vyšla kniha Washingtonský dekret. Oddělení Q je specifické především díky kritizování dánské společnosti a aktuálními tématy. V knize Zabijáci popisoval skupinu mužů z vyšší společnosti, kteří si o sobě myslí, že jsou pány tvorstva, ve čtvrtém díle s názvem Vzkaz v láhvi se zabýval sektami a unášením dětí, Složka 64 pak vypráví o dánské eugenice. Ani Marco není výjimkou – dětské gangy, přistěhovalectví a korupce jsou neustále probíraná témata. Pokud si ale myslíte, že Olsen znamená jen aktuální a vážné romány jste na omylu. Velkou součástí jeho děl je také svérázný humor, sarkasmus a v neposlední řadě také silná citovost příběhů. Smícháním všech zmíněných prvků vznikají skutečně světová díla a není divu, že na Olsenovy knihy čekají čtenáři po celém světě.

Článek ze studentského občasníku Vedneměsíčník


3 komentáře:

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat
  2. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat
  3. FINANČNÍ PRŮLOM

    Život je skutečně GRACE, já jsem Daan Sophia. jsem z Lotyšska. v současné době v Kalifornii v USA. Rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s tím, jak jsem získal půjčku ve výši 185 000,00 USD, abych si vyčistil bankovní směnku a založil novou firmu. Všechno to začalo, když jsem ztratil svůj domov a věci kvůli bankovní směnce, kterou jsem si vzal na vyrovnání některých účtů a některých osobních potřeb. Byl jsem tak zoufalý a začal jsem hledat finanční prostředky všemi prostředky. Naštěstí jsem slyšel svého kolegu mluvit o této společnosti, zaujalo mě to, i když jsem se bál podvodu, byl jsem nucen svou situací a neměl jsem jinou možnost, než požádat svého přítele o radu ohledně této společnosti a dostal jsem jejich kontaktní číslo, kontakt s nimi mě opravdu vedlo k skepsi vzhledem k mé minulé zkušenosti s online poskytovateli půjček, málo jsem znal právě tuto společnost „Úvěrový úvěrový ústav. velmi pomáhá mně a některým z mých kolegů a dnes jsem hrdým majitelem dobře organizovaného podnikání a odpovědnosti jsou dobře řešeny díky panu Elijahovi, takže pokud opravdu potřebujete půjčku, ať už na expanzi nebo založení vlastního podnikání nebo v jakékoli formě finančních potíží, radím vám, abyste poskytli úvěrové úvěrové instituci příležitost finančního povznesení ve svém životě E-mail: {loancreditinstitutions00@gmail.com} Whatsapp: +393512114999. díky

    OdpovědětVymazat