pátek 24. ledna 2014

Yrsa Sigurdardóttir - Poslední rituál

Na Island přijíždí německý student Harald a zapisuje se na katedru historie. Jeho vzhled je mírně řečeno hodně zvláštní. Rozpůlený jazyk a piercingy po celém těle však nejsou to, čím Harald šokuje po několika týdnech v Reykjavíku. Jednoho dne otevře dveře od kopírovací místnosti profesor a z ní vypadne Haraldova mrtvola. Ta je ošklivě zohavená, má vypíchnuté oči a na tělo mu někdo vyryl podivný znak. Obviněn je Haraldův kamarád Hugi, na kterého ukazuje spousta důkazů. Hugi je navíc členem podivného spolku, který Harald založil a s jeho členy společně zkoušeli různé čarodějnické pokusy. Případ se zdá být vyřešen.
Haraldova rodina si však je jistá, že Hugi je nevinen. Posílá tedy na Island bývalého kriminalistu Matthiase a do vedlejšího vyšetřování povolává také islandskou právničku Toru, která bude Mathiasovi sekundovat.
Společně se prokousávají Haraldovým životem a zjišťují, že jeho studium čarodějnictví a magických procesů rozhodně musí souviset s jeho vraždou. Postupně se tak můžeme podívat nejen do života na Islandu teď ale i mnoho set let nazpět.
Další obsáhlá, čtivá seveřina. Tato kniha je však něco nového a už díky námětu jsem tušil, že Yrsa nám servíruje něco, co nebude jen obyčejná detektivka. Příjemně jsem se knihou prokousal a její vývoj mě bavil. Je tu však věc, která je pro mě u detektivek ohromně důležitá - napínavý konec. Ten mě zde nijak extra neuchvátil, a tak můžeme říct, že vývoj děje a celkový obsah příběhu jako by ubral na závěrečném dramatu a nějakému většímu překvapení.


2 komentáře:

  1. Ja som práve v polovici tejto knihy a som nesmierne zvedavá, ako to nakoniec všetko dopadne :)

    OdpovědětVymazat