neděle 4. května 2014

Jo Nesbø - Červenka

Během návštěvy amerického prezident Harry Hole omylem postřelí jednoho z agentů Secret Service. Problém je ututlán, ale Harry se bude muset přesunout na oddělení tajné služby. Zde se má věnovat mapování neonacistického prostředí. Během této práce, kterou ale beztak nedělá, narazí na zajímavou informaci. Do Norska byla údajně propašována speciální atentátnická zbraň Märklin.
Harry na vlastní pěst rozjíždí vyšetřování po člověku, který si zbraň objednal a snaží se vypátrat, k čemu by ji mohl dotyčný použít. Díky tomu se dostává do prostředí norských válečných veteránů. Zde dává dohromady všechny souvislosti a snaží se zjistit, co se přesně stalo během druhé světové války v zákopech mezi Nory, kteří působili jako frontoví vojáci. Dokáže zjistit, kdo se snaží vyřídit si účty, než bude pozdě?
Během pátrání ale Harry řeší ještě jednu věc. Při jednom z pracovních večírků potkává krásnou kolegyni Ráchel, do které se okamžitě zamiluje. Zvládnout své city a zároveň zastavit atentátníka, který už nemá co ztratit. To čeká Harryho Holea v době, kdy se láme nové tisíciletí. Postupně se tak dostane na úplné dno, ale i na vrchol.

Konečně jsme se dočkali chybějícího, třetího dílu HH série a já mohu konstatovat, že je stejně skvělý a zároveň odlišný jako všechny ostatní. Nový, zajímavý příběh v prostředí druhé světové války, se zajímavou zápletkou, napínavým dějem plným emocí a otázek. Kniha je rozdělena hned do 118 kapitol, které se střídají po několika stránkách, což dodává knize větší spád a příběh příjemně rychle utíká. Na druhou stranu jsou ale některé věci popsány tak nějak z dálky, a tak před vámi utíká děj občas až moc rychle. Moc jsem si Červenku užil a věřím, že fanoušci Nesbøho Harryho Holea se mnou budou souhlasit. A abych jen nechválil, musím přiznat, že se Červenka nezařadí mezi mé dejme tomu tři nejoblíbenější HH knihy.



3 komentáře:

  1. Které jsou ty nejoblíbenější tři??

    Pro mě je Červenka jedna z nejlepších, ačkoliv se mi dost těžko hodnotí která je lepší než která, všechny jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost těžké vybrat. Ale určitě bych tam asi dal Sněhuláka, Pentagram a pak Netopýra nebo Šváby...i když i třeba Spasitel se mi moc líbil. To se fakt těžko vybírá. :)
      Které se ti ještě líbily?

      Vymazat
    2. Ze dvojice ne-oslovských dílů Netopýr a Šváby se mi asi víc líbil Netopýr. Jinak je to fakt těžké. Rozhodně se mi víc líbil Sněhulák než Levhart. A ze zbylých čtyř bych asi vybral Červenku nebo Nemesis nebo Spasitele.. nevím! Nedá se vybrat :D Všechny mají v sobě něco zajímavého. Těším se na Přízrak a Policii.. Možná si to přečtu v angličtině, do roku 2016 se mi čekat nechce. :D

      Vymazat