úterý 4. února 2014

Johan Theorin - Zkamenělá krev

Per Mörner přijíždí na ostrov Öland, kde zdědil vilu, která stojí nedaleko lomu. Právě v tomto lomu probíhá vápencem rudá skvrna, o které se tvrdí, že je to krev prolitá v boji mezi skalními troly a vílami z planin. Per sem přijede i se svým synem a společně zde mají trávit Velikonoce. Jeho dcera je mezitím v nemocnici, kde bojuje s těžkou chorobou. Per je vzápětí donucen přivést na ostrov i svého otce Jerryho. Ten je vážně nemocný, problematický a dokonce se ho někdo pokouší zabít. Jeho syn to nehodlá nechat jen tak a pouští se do pátraní po člověku, který jeho otce tak moc nenávidí. A proč vlastně? Souvisí to s jeho podivnou prací? Per odhaluje nové skutečnosti a během prvních dnů na ostrově se seznamuje i se svými sousedy. Postupem času zjistí, že snad každý z nich má nějaké tajemství a tajemství má i jeho otec. 
Během týdne jsem přečetl hned dvě knihy Johana Theorina a utvrdily mne v tom, že právě on je pro mě ten nejlepší skandinávský spisovatel. Bez jakéhokoliv přehánění. Neuvěřitelně krásně píše. Umí vymyslet úžasný děj, do kterého vloží myšlenku a dorazí vás naprosto nečekaným koncem. Jeho sérii knih z ostrova Öland jsem si zamiloval také právě díky tomuto nádhernému místu. Johan Theorin nám ve svých knihách ukazuje historii, ale i současný život na ostrově. Knihy jsou tak plné folkloru. 
Zkrátka nádherné příběhy s nádhernou myšlenkou a dějem zasazeným do nádherného místa. Nerad přeháním, ale myslím, že zde je to zcela na místě. Přečtěte si některé z mistrovských děl švédského klasika krimi.  





Žádné komentáře:

Okomentovat